Hogyan működik?

Bevezetés

Egy új élet létrejöttéhez szükség van egy petesejtre és egy hímivarsejtre (ondósejt, spermium), ill. ezek találkozására.
Egy cikluson belül - normális esetben - egy petesejt érik meg és lökődik ki a petefészekből (ovuláció, tüszőrepedés). Ez után a petesejt megtermékenyíthető képessége nincs egészen egy nap, 12-18 órán belül elpusztul és fel is szívódik, ha nem találkozik hímivarsejttel.

A hímivarsejtek ezzel ellentétben a petesejt-kiszabadulás környékén több napig is életben maradhatnak a női testben arra várva, hogy az ovuláció létrejöjjön, és valamelyikük a sok millióból egyesülhessen a petesejttel.

Ezekben a napokban a női testben igen látványos változások mennek végbe, amiről a méhnyaknyák, a méhszáj és a testhőmérséklet tanúskodnak.

Ha ezeket a jeleket nyomon követi a nő, és a megfigyeléseit feljegyzi egy cikluslapra, könnyen érthető és megtanulható szabályok szerint ki tudja értékelni a ciklusát. Napra pontosan meg tudja határozni a termékeny időszakot a ciklusán belül, és a pár szándéka szerint vagy el tudják kerülni, vagy elő tudják segíteni a fogantatást.

Testhőmérséklet

Aki követi a testhőmérséklete alakulását, azaz minden reggel ébredés után megméri az ú.n. alaphőmérsékletét egy cikluson keresztül, észre fogja venni, hogy két hőmérsékleti szint jellemző. A tüszőrepedés előtt alacsonyabb értékek vannak, utána pár tized fokkal megemelkedik a testhőmérséklet. Ezen megfigyelés segít abban, hogy az abszolút terméketlen időszak kezdetét biztonsággal meg lehessen állapítani.

Méhnyaknyák

A méhnyakban található mirigyek hormonváltozás hatására váladékot termelnek, méghozzá eltérő minőségben és mennyiségben a ciklus különböző szakaszaiban. Ezt a folyadékszerű anyagot nevezzük méhnyaknyáknak.

A nyák a menstruáció elmúlásával először nem, vagy alig észlelhető. Amikor pár nap elteltével megjelenik a hüvelybemenetnél, még sűrű, csomós vagy krémes állagú, színe fehéres. Ahogy közeleg az ovuláció időpontja, úgy változik meg – javul - a nyák minősége: magasabb lesz a víztartalma, ezért folyékonyabb és átlátszóbb lesz. A petesejt-kiszabadulás környékén állaga akár a nyers tojásfehérjéhez hasonlít, akár el is folyhat, mint a víz. Ezt nevezzük a legtermékenyebb típusú nyáknak. A szerepe, hogy a hímivarsejtek számára kedvező körülményeket teremtsen. (Ha nyák nem áll rendelkezésre, a spermiumok 1-3 óra alatt elpusztulnak a hüvelyben.) Nyák jelenlétében a hímivarsejtek azonnal megtalálják az utat a petesejt felé vezető úton, ill. ha még nem jött el az ovuláció ideje, akkor a méhnyakban, ahol a nyák termelődik, több napig is túl tudnak élni, megvárva az érett petesejt kiszabadulását.

Tüszőrepedés után a méhnyaknyák újra besűrűsödik, és egy ú.n. nyákdugót képez a méhnyakban. Így az út elzáródik felfelé, áthatolhatatlan gátat képezve a későn érkező ondósejtek számára.

Minden nő figyelemmel tudja kísérni ezt a folyamatot. A termékeny időszakban, ha a nyák megjelenik, végigfolyik a hüvely falán. A hüvelybemenetnél érzékelni lehet a nyirkosságot vagy nedvességet, ill. annak megtörlése után meg lehet figyelni a nyák minőségét és mennyiségét. Sűrű-e, vagy éppen nyúlós, színe sárgás-e vagy fehéres, ill. átlátszó‑e.

Méhszáj/méhnyak

Még egy termékenységi jel van, amit a ciklus során meg lehet figyelni: ez a méhnyak, ill. méhszáj változása. https://www.viagrapascherfr.com/achat-sildenafil-pfizer-cher/

A méh nyaka ugyanis mintegy betüremkedik a hüvely felső végébe, félgömbszerűen. A méhnyak alsó nyílása a külső méhszáj. A ciklus során változik a méhnyak hüvelyben elfoglalt helye, tapintata és a méhszáj nyitottsága. Mindezek észlelése belső vizsgálattal történik. Nem kötelezően elvégzendő, de bizonyos esetekben – változókor, ill. hüvelyi fertőzés esetén – segítséget jelenthet. (A méhnyak tapintással való önvizsgálata a szüzesség elvesztése után javasolt.)

Ezen megfigyelések kombinációja adja a módszer nevét: tüneti-hőmérőzéses módszer. (Nyák és a méhszáj ill. méhnyak változásai jelként (tünetként) jelentkeznek, plusz a testhőmérséklet rendszeres mérése.)

Kiértékelési szabályok

A mért hőmérsékleti értékek és a nyákmegfigyelések egy konkrét szabályrendszer alapján kiértékelhetők. Ezek a szabályok hamar elsajátíthatók és kellő motiváció esetén könnyen alkalmazhatók. Segítségükkel lehet a ciklus termékeny és terméketlen szakaszait egymástól elhatárolni, és a Sensiplan módszert fogamzásszabályozásra biztonsággal alkalmazni.